Røgalarmer

Røgalarmen kan blive din redning hvis der opstår brand i dit hjem. Den opfanger røgen, og advarer dig så du kan få fat på hjælp, og nå ud i tide.
Der er mange gode grunde til, at få sig en røgalarm. Hjemmet er fyldt med elektronisk udstyr, der kan forårsage brand, hvis det har en teknisk fejl og kortslutter. Samtidig har vi ofte tændt stearinlys når vi hygger os, og kan måske komme til at stille lyset for tæt på noget der kan brænde, eller du falder i søvn eller glemmer at slukke lyset. Falder du i søvn med en cigaret i hånden, og du taber den, kan den udvikle en farligt røg der hurtigt spreder sig i huset.  

Når du sover

Når du sover observerer du ikke røgen, og det kan gå galt meget galt. Røgalarmen sover aldrig, hvis du sørger for, at der er batteri i og jævnligt tjekker at det fungerer. Røgalarmen giver selv lyd når batteriet skal fornyes, men det kan ske at den har givet lyd, mens du var på ferie. Så sæt kryds i kalenderen hver måned, og prøv røgalarmen af -og vær sikker på du bliver advaret.

Røgalarmen skal med på ferie

Hav altid en ekstra røgalarm liggende til når du skal på ferie. Du kan risikere, at der ikke er en røgalarm i sommerhuset, lejligheden eller hytten du skal bo I. Måske er batteriet ikke blevet udskiftet, hvis batteriet er blev træt udenfor sæsonen, eller det kan være blevet pillet ud, hvis alarmen har stået og bippet.

Hvor skal røgalarmen placeres?

Placeringen af røgalarmerne er også vigtig. Sæt den højt, frit og minimum én røgalarm på hver etage, så den kan høres i alle soverum. Er der soveafdeling ovenpå, er det en god idé at sætte røgalarmen lige ovenfor trappen, da røgen stiger opad -men helt ideelt er det at sætte en røgalarm op i alle soverum. Børnene er vilde med elektronik og har masser af det på værelset, her er det specielt en god idé at sætte en op.
Undgå røgalarmer i køkken, baderum og tæt på eksempelvis brændeovn og pejs.

Gør en forskel og hjælp hinanden

Hjælp ældre menensker med at få tjekket deres røgalarmer, hvis de har nogen. Ellers kan det være en god gaveidé. Husk også at installere en røgalarm hos datteren og sønnen som flytter hjemmefra.