Sirenevarsling

Varslingssirenerne i Danmark afprøves hver nat uden lyd. Èn gang om året, den første onsdag i maj, får de lov til at hyle rigtigt til den årlige sirenetest. Nu kan du også blive advaret på mobilen via Beredskabsstyrelsen og Politiets nye mobilvarslingssystem S!RENEN

Hvad skal du gøre, når det er alvor?

Sirenerne bruges ved større ulykker og katastrofer. I de senere år er de blevet brugt ved bl.a. udslip af kemikalier og naturgas.  Når sirenen går i gang skal du

  • Gå ind, og søge information hos DR eller TV2

Opdager du, at en specifik sirene ikke virker, eller har du spørgsmål til sirener et specifikt sted, så kontakt Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse på: FES-KTP-SERVICECENTER@mil.dk
Har du generelle spørgsmål om varsling af befolkningen, så kontakt: Beredskabsstyrelsen på BRS@brs.dk eller på tlf. 45 90 60 00.

Sirenernes betydning:

  • Signal 1 - varsling - GÅ INDEN DØRE! Varslingssignalet er en tone, der stiger hurtigt og falder langsomt igen. Signalet varer i 45 sekunder

  • Signal 2 - afvarsling - FAREN ER FORBI! Én lang tone, der varer 45 sekunder 

Sirenevarsling for hørehæmmede

Er du hørehæmmet eller døv kan du tilmelde dig en sms-service. Hvis du er tilmeldt SMS-varsling får du automatisk en besked, når der sker en alvorlig ulykke eller katastrofe og hvor i landet det er sket. På www.borger.dk kan du tilmelde dig en sms-varsling.

S!RENEN

Beredskabsstyrelsen og Politiet har uarbejdet et nyt advarselssystem, som et supplement til de fysiske sirenevarslingsmaster der advarer befolkningen i tilfælde af fare. Advarselssystemet kaldes S!RENEN og du kan modtage advarslen på nyere mobiltelefoner og det foregår gennem et system kaldet Cell Broadcast. Systemet fungerer på samme måde som FM-radio, blot at dette signal modtages på nyere mobiltelefoner.

Du skal derfor ikke selv gøre noget eller hente en app for at modtage signalet. Det sker helt automatisk.

STOP - LÆS - REAGÉR

Modtager du en advarsel på din mobiltelefon skal du stoppe op, læse beskeden og reagér derefter. Helt på samme vis som ved en advarsel fra de fysiske sirenevarslingsanlæg. 

Følg de udstukne anvisninger og gå indendøre. Søg yderligere information og når der er afvarslet kan du igen bevæge dig frit omkring.

S!RENEN

Har du en nyere mobiltelefon får du automatisk en mobilvarsling på din mobiltelefon, og den testes på samme vis som de fysiske varslingsanlæg den første onsdag i maj. Det nye system hedder S!RENEN og her kan du blive klogere på hvad du skal gøre når din mobil hyler.