Røgalarmer

Røgalarmen kan blive din redning og kan spille en afgørende rolle for din overlevelse, hvis der opstår brand i dit hjem. Den registrerer røgen og advarer dig, så du kan tilkalde hjælp og komme i sikkerhed i tide. Der er derfor mange gode grunde til at installere røgalarmer i din bolig.

Hvert år mister typisk mellem 70 og 80 mennesker livet i brandulykker. Mange af disse tragiske dødsfald kunne ofte have været undgået, hvis der havde været en røgalarm installeret i hjemmet. På trods af at omkring 70 procent af boligerne i Danmark har en røgalarm, er det kun i 15 procent af de hjem, hvor personer omkommer i brand, at der findes en røgalarm.

Når du sover, er dine sanser også inaktive, hvilket betyder, at du ikke vil opdage røgen fra en brand. Dette er grunden til, at et af vores vigtigste råd er at installere røgalarmer i dit hjem for at forhindre dødsbrande. En røgalarm er altid vågen, så længe du sørger for, at den har batteri og regelmæssigt kontrollerer, om den fungerer korrekt. Selvom røgalarmen normalt giver lyd, når batteriet skal udskiftes, kan det ske, at den har udsendt en advarsel, mens du var væk på ferie. Derfor er det en god idé at teste røgalarmen regelmæssigt for at sikre, at du altid vil blive advaret i tilfælde af en brand.

Hvor skal røgalarmen placeres?

Korrekt placering af røgalarmer er afgørende, da en forkert placering kan skabe en falsk følelse af sikkerhed. Røg har en tendens til at stige opad, så det er vigtigt at placere røgalarmen, så den kan opfange røgen. Når du skal installere røgalarmer, bør du derfor følge disse råd:

  • Sæt røgalarmen højt og frit, og placer mindst én røgalarm på hver etage, så den kan høres i alle soverum. Den bedste placering er midt i loftet og ikke ude i hjørnerne. Er der en soveafdeling ovenpå, er det en god idé at placere røgalarmen lige ovenfor trappen, da røgen stiger opad. Ideelt set bør der være en røgalarm i hvert soverum.
  • Børn er ofte vilde med elektronik og har masser af det på deres værelser, så det er en god ide at placere en røgalarm der.
  • Undgå at placere røgalarmer i køkkenet, badeværelset samt tæt på brændeovne og pejse, da dette kan medføre falske alarmer. Det er dog en god ide at have en røgalarm i nærheden af køkkenet, da mange brande starter her.
  • Helt ideelt skal du have en røgalarm i alle opholdsrum. Hvis du kun har én røgalarm, bør du prioritere at placere den i trapperummet eller fordelingsgangen. Se eksemplet nedenfor, og find flere i faktaboksen øverst til højre.
  • Nye røgalarmer kan ofte serieforbindes, så fx en røgalarm på trappen advarer om røg i opholdsrummene. Dette giver tidlig advarsel om en mulig brand.
  • I nyere huse og lejligheder er det et krav, at røgalarmen både er tilsluttet 230V strøm og har et batteri som backup.

 

Røgalarmer redder kun liv, hvis den virker 

  • En gang i kvartalet skal røgalarmen afprøves. Der findes en testknap, som skal holdes nede, hvorefter alarmen vil give lyd fra sig. Hvis røgalarmerne er serieforbundet, vil alle røgalarmer lyde. Kontroller, om alle dine røgalarmer afgiver lyd, så du sikrer, at de har strøm.
  • Mindst en gang om året skal røgalarmen gøres ren, så den ikke mister evnen til at registrere røg. Gør det til en vane at støvsuge røgalarmen og tørre den af med en klud, når du alligevel er i gang med rengøringen. Brug også lejligheden til at teste, om alarmen lyder, når du trykker på den lille testknap.
  • Husk en røgalarm har en begrænset holdbarhed og skal normalt udskiftes efter en vis årrække - også selvom du har skiftet batteri på alarmen undervejs. Levetiden angives ofte på bagsiden af røgalarmen.

  

Røgalarmen skal med på ferie

Hav altid en ekstra røgalarm liggende til, når du skal på ferie. Du kan risikere, at der ikke er en røgalarm i den lejede feriebolig. Det sker også, at batteriet er løbet tør udenfor højsæsonen, hvor ingen har bemærket det. Så for din egen sikkerheds skyld er det en god ide at medbringe en røgalarm, når du tager på ferie eller weekendophold.

Gør en forskel og hjælp hinanden

Hjælp ældre menensker med at få tjekket deres røgalarmer. Hvis ikke de har nogen, er det en fremragende gaveide. Husk også at installere en røgalarm hos dine børn, når de flytter hjemmefra.

Placeringsguiden til røgalarmer i dit hjem

Find din boligform herunder. De røde prikker fortæller, hvor du SKAL have en røgalarm, og de grå prikker viser, hvor det er en god idé at have en.

   Parcelhus         Villa

    Lejlighed          Opgang